Măsuri pentru o lume mai bună

2 05 2014

Democrația nu doar depășită dar și neaplicată

Ceea ce azi numim democrație e în fapt promisocrație, unde o mână de indivizi promitce vor și votează cum vor, tot ei sunt și cei care au cuvânt deși informația circulă și în celel mai multe cazuri indivizi simpli știu mai multe decât politicienii de meserie…

Mult trâmbițata democrație e depășită, demult, are si ea părți bune nu zic ba, că ea dă la fiecare drept să-și zică cuvântu și așa-i corect, să aibă cuvânt și bețivanul din șanț dacă tot îi bagi mâna-n buzunar și-i iei taxe. Partea proastă e că bețivanul din șanț are cuvânt egal cu acela al celui mai mare gospodar și înțelept… democrația nu e suficientă între oameni, și așa trebuie să te crești din sistem într-altul, nazism, comunism, capitalism, democrație pâna sa realizezi ca cel mai bun e tot omenia, și pe asta n-o poți pune în slovă ca ea e ca apa, i-a forma vasului în care o pui si multă minte și bun simț si obraz îți mai trebuie, ca să poti s-o citești…

1.UNU. Salariul lor să fie calculat printr-un algoritm la care ei nu au acces, să se schimbe numai cu mare vai și greutate și nu făra referendum. Componentele de calcul să fie cam așa coeficient de funcție, că pe președinte îl plătesti mai bine ca pe un primar, înmulțit/împărțit(după caz) cu: PIB, cu salar minim pe economie, valoare punct de pensie, mărime și număr de taxe, valoare ajutor social(că păsta îl scoti de la omu care lucra să-l dai la omul care nu lucră), rata șomajului câți oameni rămân chiar fără șomaj, alocația la copii, deficit bugetar, devalorizarea monedei, datorii externe ori interne și toti acei indici macroeconomici de care ei ar trebui să se îngrijească.

Eu nu-s economist, nu am pretenția că pot să fac o asemea ecuație, nu cunosc toate macroelementele unui asemenea algoritm, dar îs destui economiști care să-l poată face, care cunosc mai bine ca mine indici macroeconomici care ar trebui să fie prezenți în algoritm.

Și dacă vor un salar mai mare…să îmbunătățească condițiile care duc la creșterea/scaderea acestor coeficienți: să scadă rata șomajului făcând rost de locuri de muncă, să crească salarul minim, să ia măsuri sa crească Pib-ul… Că omu așe-i făcut întâi să lucre pentru el si apoi pentru alții, da ia să ne folosim noi de năravul omului, la toți sa ne fie bine când ei lucră pentru buzunaru lor.

2.DOI. Cabina de vot permanent și vot cu buletinul/CI, să pot vota când vreau eu pe cine vreau eu și când văd pe câte unu că-și dă arama pe față, în momentul acela l-am executat cu vot, și apoi înteleg că omu se mai și scapa la nerv, omu mai si greșește, dar e treaba mea să-l iert. Numai votul reprezentanților e public/transparent pentru orice cetățean, în schimb cel personal e vizibil numai cu buletinul/CI.

Și dac-o veni cu pomeni electorale, ori te șantajează careva să votezi pe x și ista nu-i de treabă, eu săptamâna următoare mi-am făcut timp să-l schimb.

Miniștri pe care să-i votezi tu, să nu se-aleagă ei între ei să nu mai poți scăpa de câte unu… să și facă campanie electorală să se laude fiecare cu cât de bine își cunosc ministerul în care vor să intre, nu schimbi tu în bataie de joc, ministru transportului cu al agriculturii, al sănătății cu finu ori cumnatu’… și înainte de a putea candida cine vrea să fie pe o funcție să aibă neaparat cursuri pentru postul respectiv, să meargă și ei cursuri la facultate, că pe mulți îi vezi că promit chestii care nu se pot face din funcția pe care candidează.

3.TREI (luat puterea din mâna partidelor/politicienilor) măsura asta am făcut-o anume ca să nici nu mai conteze cine e reprezentantul tău, ori dacă ești în contraticție numai pe o treabă singulară să poți să-ți schimbi votul(tău) numai pe respectivul proiect, deci, dacă tot am făcut cabine de vot permanent măsura e că orice votează reprezentantul tău poate fi contravotat de tine(tu ai ultimul cuvânt), nu pt toți cei pt care reprezentantul votează ci votul tău, uite de asta votezi cu numele tău cu cartea de identitate nu pe o foaie de caiet nenumerotată…

De-acum în colo gata cu 30 de procente prezența la vot…, toată lumea votează dacă nu personal, prin reprezentant; iar dacă nu-ți convine nici pro nici contra, te duci să-ți pui singur o abținere.. dar dacă ai încredere ori îti convine cum votează reprezentantul tău, nu te mai duci să-ți pierzi vremea la cabină.

Deasemenea în orice moment poți decide dacă reprezentantul tau te mai reprezintă, si poți să-ți alegi un alt reprezentant temporar(dacă respectivul reprezentant nu și-a pierdut 51% susținere caz în care s-ar face o nouă alegere-scrutin electoral)

4.PATRU să alegi unde merge banu tău. Măsura asta e mai greu de implementat, d-ai împortantă, 15-20 de ani să tot lucri s-o cârpești și nu știu dac-o fi gata, că-i vorba de bani, banii tai. Când plătești taxe, plătești de două feluri, taxe neidentificabile cum ar fi tva, că nu plătești cu buletinul când cumperi pâine și taxe cu buletinul, cum ar fi impozit pe teren, pe casă pe salar. Cel putin din cel identificabil, să posibilitatea de a alege dintr-un interval pe un domeniu, de ex să poți alege dintre 5-10% la educație(procente care-s votate periodic la nivel național si se ia media) eu zic exact cât(procentul)cât vreau să intre în bugetul educației(ex nost) ba chiar vreau să pot să îmi aleg singur ce proiect vreau să fie finanțat din taxele ce mi se trag mie. Treaba asta valabilă și la nivel național și la cel local. Ca să zici tu cu bănucu tău în ce direcție să meargă Românica noastră. Că dacă tot trebuie să plătești taxă, dacă tot ți se bagă cu de-a forța mâna-n buzunar, măcar tu să ai posibilitatea de a direcționa plățile din banii tăi, ca fiecare individ să aibă știiința/responsabilitatea că el, personal, contribuie la construirea României.

5.CINCI și până măsura 4 se poate pune în practică: Transparența totală la administrare, că nu-i treaba chiar oricui să știe cum stă treaba în armată ori cu diplomatii, serviciile secrete… Că-i mai greu să furi la lumină. De la salarul președintelui, la tot ce se cheltuie cu el cu toți directorașii și până la ultimul om de serviciu ce-i plătit de la stat, din buzunaru nost. O agrafă de hârtie dacă are nevoie președintele și aia se cumpără pe factură și nu din buzunarul lui. Că nu-i mare lucru: atâta e salaru, atât e lumina la cotroceni, apa, paza, benzina… și daca tot trebuie să facă contracte astea toate să fie publicate, nimic pe ascuns, nu din banii noștri. Unele treburi trebuiesc negociate, dar după aia, las să știe toata prostimea ce-o platit și ce-o primit că-i vorba de banu lui. Iar dacă primaru face un pod, un drum… să se laude pe site-ul primăriei, lunar cum cheltuie banii… atâta mi salaru, atât am platit curentul apa, iar din restu am construit xxx… sa fie clar pentru toți: ATÂȚIA bani sunt la bugetul, de AICI au venit si pe ASTA s-or cheltuit.

6.ȘASE Demnitarii înalți, reprezentanții, de la primar în sus, obligați prin lege să se trateze în țară, ei și familia lor. Și dacă-și trimite copilu la tratament înafară să facă închisoare, că dacă spitalele nu au aparatul cutare el e de vină, că de aia e plătit să știe, să știe ce duc oamenii mici care nu-și pot permite sa meargă în străinătate pe la tratamente

7.ȘAPTE măsura iasta e una mai de suflet, că toate legile care le facem se împart la toata lumea egal. Și pentru bărbați si pentru femei și deci ar fi normal să fie și ele prezente în mod egal. Pentru asta împart fiecare post de reprezentant în două, un bărbat și o femeie, când te duci la alegeri de reprezentanți pentru o funcție(primar, președinte, parlamentar etc) îți alegi și-un bărbat și-o femeie și dacă s-or întelege pe vot atunci votul e valabil dacă nu atunci e abținere, vot pe care poți să-l schimbi personal, cum am mai spus… că și împățit pe din două salarul e suficient de mare, ca să nu zic că nu te faci deputat ca să te îmbogățești.

8.OPT e una mai grea și nici eu nu știu cum s-o spun: grija pentru natură e sfântă, ca dac-o stricăm, o stricăm pentru noi și pentru copii noștri și ne pustiim…

9. Ieșirea la pensie obligatorie la 65 de ani ca pentru toată lumea, pentru ca ideile noi să poată ajunge până la urmă la cineva care înțelege beneficiile tehnologiei moderne și problemele pe care acestea le aduc. Boșorogii nu pot reglementa funcționarea societății moderne ori a tehnologiei moderne (când abia știu sa pornească respectivul aparat 🙂 )

10. Fără privilegii. De orice fel, fie că e vorba de mașină de serviciu, spp, concediu în xyz; nu se poate să fi si peste cetățeni și să le reprezinți doleanțele!

p.s.

Sistemele politice sunt modalități prin care unul sau mai mulți indivizi dictează altora(de obicei mai mulți/generalizare), pe baza propriei experiențe (pentru că lui așa i s-a întâmplat), cum să se compoarte și ce să facă ca să se simtă bine. De aceea un sistem (politic) cu lideri nu poate fi decât unul INTERMEDIAR, celui în care omul e liber să aleagă ce e bun pentru el și alege care e contribuția sa pentru ceilalți, si dacă vrea să contribuie.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: