Exerciții pentru cupluri tinere

10 07 2013

La greu se cerne minciuna de adevăr

Ești de ceva vreme cu iubi și nu ști ce să mai faceți în doi? Îngăduie-mi să-ți sugerez câteva exerciții menite anume pentru creșterea încrederii unul în celălalt, ori… dar e mai bine să afli mai devreme decăt mai târziu, dacă nu te poți baza pe partenerul tău, este?

Aceste exerciții se bazează pe reducerea capacităților unuia ori amânduror parteneri și simularea unui virtual mic “la greu”. Aceste exerciții nu se pot face decât în concediu,(așa că fă-ți timp) pentru că durează 1-2 săptămâni, o săptamână pentru unul, cealată pentru celălalt.

Exercițiul 1: pe timpul acestui exercițiu unul din parteneri va avea leucoplast pe gură, adică virtual, nu trebuie să-l pui, decât dacă nu poți tăcea fără. A nu se folosi limbajul semnelor, ori scrisul pentru că esența e să-ți “citești” partenerul după expresia feței și limbajul corporal (inconștient)… iar dacă tu ești cel care tace nu trebuie să forțezi nici o expresie, partenerul trebuie să te citească cum ești tu în fiecare zi. Această tăcere trebuie păstrată nu doar cu partenerul, ci cu toată lumea (ți-o păpat gaia limba, așa că zât).

Exercițiul 2: Legătura la ochi. Timp de o săptămână ești “orb”, oriunde mergi trebuie să te bazezi pe partenerul tău… Sunt recomandabile plimbările(un pic de stres) prin oraș, parc, nu doar prin casă.

Exercițiul 3: Legarea(dopuri) la urechi, timp de o săptămână ești surd, acum trebuie să înveți să-ți faci partenerul să se simtă “ascultat”. Ascultarea nu se face numai cu urechile.(Sugestie: la ce ți-s bune mâinile dacă nu ști să mângâi cu ele)

Exercițiul 4: Combinații: legarea la ochi și/sau urechi și /sau gură.

Și acum ceva mai serios 🙂

Exercițiul 5: faci rost de niște cătușe și-i legi mâinile. Din acest moment partenerul tău nu mai are mâini. Orice are nevoie tu trebuie să-i asiguri, mâncat, spălat, parfumat, șters în… la baie. Este recomandabil ca perioada cât e femeia fără mâini să fie “perioada roșie”… una e când ți se zice, explică alta e când tu trebuie să înveți să pui tamponul. Bărbatul trebuie să învețe să se descurce și cu părțile care nu-i convin, iar femeia să se sprijine pe el inclusiv în perioadele ei delicate(și aici nu doar la PMS mă refer). Nu doar partenerul care simțurile “tăiate” trebuie să învețe să fie sprijin și nu “victimă”, ci amândoi! Chiar dacă ajungi bolnav dintr-un motiv oarecare, nu însemnă că nu mai poți să-ți oferi sprijinul/ajutorul pentru celălalt partener, nu e bine să te complaci în a fi victima care nu poate face nimic.

Unele exerciții sunt mai grele pentru femei (tăcerea), în timp ce altele pentru bărbati(fără putrerea brațelor), dar ceea ce trebuie să reții e faptul că nu cel amputat e cel care învață, el e cel care oferă lecția celuilalt în schimbul învățării încrederii în acea persoană(toate se plătesc, nu?).

S-o facem lată

Hai să facem și niște exerciții exploratorii

1. Pentru primul exercițiu se ia una bucată partener și se critică timp de o săptămână indiferent ce face. La sfârșit, dacă mai ai partener consideră-te norocoasă. Ai pus mâna pe o comaoară 😉 . Scopul acestui exercițiu e ca, pentru “victimă”, să-și descopere care sunt acele critici care sunt cu adevărat distructive pentru partener și să le elimini din repertoriu tău… trebuie să afli ce-l sâcâie șî la sfârșitul săptămânii să-i citești însemnările să afli de ce-l supără, care e rana care are nevoie de vindecare la el… pentru că el/ea acolo are cea mai mare nevoie de tine. Ca și ajutor am să îți zic să nu folosești aceași critică de două ori ori sa nu critici același lucru de ori… ai liber la gură, du-te în cel mai diverse locuri din mintea partenerului… fi creativ/ă.

2. Ce-l de-al doilea exercițiu constă în a-ți lăudă, aprecia complimenta partenerul de viață, indiferent de ce face(chiar dacă face o prostie, privește latura pozitivă și-l laudă pentru acesta)… Nu-l lăuda în același fel, modifică-ți și îmbunătățește-ți repertoriul…Aici ai ocazia să vezi care dintre obiceiurile partenerului tău crede acesta că sunt exprimarea iubirii în timp ce tu “nu știai” asta ori chiar “te enervează”. Cum nu ști de unde sare iepurele tot așa s-ar putea să ai niște surprize, se prea poate ca niște chestii care el/ea cerede că-ți plac, să nu fi fost decât “politețe”. Pregătește și niște prezervative, când el e “victima”, se prea poate ca băiatul să nu poată rezista la prea multe laude și complimente fără să vrea să… întoarcă ce-a primit 😉 . Pentru cel care aplică metoda e un mod plăcut de a afla cum poți să-ți faci partenerul să facă ceva, nimeni nu reacționează urât la “positive reinforcement”.

E treaba ta să afli despre partener, ce-l face să “danseze” în viață, ce-i face inima să-i zburde. Din timp în timp  aceste exerciții trebuiesc repetate pentru că cu timpul apare obișnuința la stimul (laudă/critică), iar acesta nu mai e efectivă, trebuie să ții cont că omul mai trece și prin anumite faze de dezvoltare emoțională(maturare), ce-ai învățăt despre el la liceu nu mai e la fel de pregnant la 40 de ani, mai trece și prin evenimete tragice care-l pot marca și schimba pe dinăuntru…

Căt timp trebuie să repeți aceste exerciții? Toată viața! Tot timpul trebuie să-ți actualizezi repertoriul dacă vrei ca ceea ce-i spui “să pice bine”, să-i facă inima să explodeze… chiar și la 90 de ani poți să faci un bărbat/femeie să țopăie de fericire, cum vrei să faci asta dacă nu te adaptezi la scimbarile partenerului tău… trebuie să te strădui tot timpul. Trebuie să faci ca străduințele tale să țină pasul cu schimbările prin care trece. Dacă vrei să fi fericit până la bătrânețe, străduieștete până la bătrânețe!!!

Femeia are nevoie de barbat acolo unde se simte urâtă si nedorită, bărbatul de femeie acolo unde se simt speriati și vulnerabili, la greu e nevoie de tine, nu la clipele de fericire. Trebuie să înveți care sunt nevoile partenerului tău și să-i oferi ce are el nevoie, dar ca să-ți spună ce nici el nu știe că vrea, trebuie să-l scuturi un pic cu acest mic “la greu”, pentru că toată lumea are defecte și la o adică, vrei nu vrei, te vei întâlni cu acestea, diferența dintre a mai ramâne împreună ori divorț va fi acolo unde tu știi deja ce trebuie să faci pentru partenerul tău ca așa ceva să nu se-ntâmple, ai învățat cum să nu fi victimă, ai învățat să fi sprijin… indiferent care dintre voi e cel “rănit”.

P.S. în concluzie am făcut câteva generalizări și câteva “deducții”, sunt doar ale mele, tu înlocuieștele cu ce crezi tu că e mai bine pentru tine, trageți propriile concluzii. 🙂

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: