Pedepsirea infractorilor – semn al unei civilizații inferioare!

28 03 2013

Problema noastră cu infractorii de orice fel, e faptul că vrem neaparat să pedepsim atunci când îi prindem. Într-o societate avansată sau civilizată primul gând ar trebui să fie reparatul greșelii… chiar de cel care a greșit, indiferent de greșela făcută (excepție cei bolnavi mental pe care îi trimiți la un spital pentru așa ceva). Nu ajuți pe nimeni închizându-l între patru pereți și nu e treaba comunității să plătească “pensie” (un caz de crimă), ori alte “asigurări”, nu comunitatea/statul a greșit, un astfel de ajutor ar trebui sa fie dat de comunitate doar dacă nu mai e cine să plătească (infractor mort).

Cât de înapoiat trebuie să fii ca să iei unui om posibilitratea de a-și repara greșeala, (redemption cum ii spun americanii), și să-l pui într-un mediu de unde nu poate să devină decât și mai rău decât a fost ințial. Chiar și când e vorba de crimă ori viol, chestii de neschimbat(mortul nu se mai scoală) tot se poate găsi ceva prin care făptașul să platească/repare ce a făcut, cât de puțin (n-o să pui viloatorul împreună cu vitima dar ceva se poate găsi, statul poate fi intermediar,etc… în orice caz nu suntem atât de proști ori puțini încât să nu fim în stare de o idee bună pentru amândouă părțile)

Cum am putea face o lume mai bună dacă nu-i lăsăm pe cei care greșesc să contribuie la repararea acesteia? Tocmai pe ei, pe Stan-Pățiții, pe cei care s-au lovit de colțurile lumi noastre și poate n-ar fi ajuns într-o asemenea postură dacă cineva ar fi șlefuit dinainte aceste colțuri… nu cred că e atât de greu să-i dai omului o piatră pentru așa ceva… în loc să-l ții la cursuri de perfecționare și recalificare în… alte prostii. Cât de avansată e lumea în care trăiești, dacă odată ce părerea de rău vine peste cel care greșește, acesta e constrâns la a nu-și putea repara greșeala sub nici o formă…

Da, ne place să umilim oamenii, în cazul care aceștia greșesc avem o scuză. Dar ce zice ascest lucru despre NOI, despre cei care punem cizma pe gâtul celor în ochii cărora sa ivit deja lacrima părerii de rău… și chiar dacă nu-i pare rău, atâta timp cât muncește să-și repare greșeala și la îmbunătățirea lumii noastre de ce am obliga la lanțuri pe acel om. Și Hitler s-a folosit tot de o scuză pentru a scoate cei mai urât în om… mai contează care e scuza?

Sunt destule probleme și cu o asemena nouă “situație”, că oamenii au învățat a minți și a se preface, dar soluții nu se găsesc atâta timp cât nici nu începi… iar primul pas începe cu schimbarea mentalității.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: