Când nu vezi Binele, privește Răului din oameni

12 12 2012

Cum te pot ajuta nemerniciile și problemele lumii în care trăiești?

Când nu mai ști cei cu tine, de ce trăiești într-o lume urâtă, treci printr-o prioadă mai urâtă fără să poți determina ce te sâcâie, e cazul să nu te mai chinui încercând să găsești răul în tine, egoul, apărătorul integrității mentale(în acest caz) nu te va lăsa să treci într-o fază și mai proastă aflând adevărul dureros, care să te arunce în depresie… câteodată oamenii ar trebui să învețe să se mai și orprească și să asculte sfaturile acestuia, are și acesta un rost, nu orice moment e bun pentru a vedea “adevărul”. E un timp pentru semănat, cum e un timp și pentru cules.

Dar să zicem că momentul e bun, dar tot nu-ți vezi… lungul nasului, nu vezi cu ce ai dat-o-n bară, cu ce-ai greșit, de ce s-a ajuns la conflict, la “problemă”… Ei bine pentru astfel de timpuri o oglindă normală(de la baie, fard etc) îți poate arăta cel puțin un partaș la plămădirea “problemei”și-ți mai poate arăta și cine e acel care poate să facă ceva în privința rezolvării problemei, dacă asta vrei…

Dar cum, mă veți întreba, ei bine… folosindu-te de un mic truc denumit proiecție. Pe scurt (în psihologie) se zice că îți proiectezi problemele pe seama altora, iar mândria/ego-ul e acela care nu te lasă să-ți vezi contribuția la… propria cocoașă, pentru că de fapt asta e. Mai pe înțelesul tuturor proiecția e încapsulată în zicala: hoțul vede peste tot hoți. Astfel când nu mai poți vedea la tine ce e “rău” privește înafara ta, la “oamenii răi”. Aceștia sunt reflexia acelor lecții personale pe care încă nu ți le-ai însușit, piatra (din inconștient) care te macină, din care vor rezulta tot felul de “reacții” chiar agresive (câteodată-egoul se consideră îndreptățit(puritanul) și privind “de deasupra” vrea să pedepsească) față de acei “răi”.

Răutatea(de exemplu) nu poate fi văzută ca răutate decât de cineva care mai are răul pe dinăuntru, și până nu și-a rezolvat conflictul interior acesta îl va face să reacționeze, urât, nedemn de o ființa umană. Aceast impuls te va face să reacționezi până când nu înveți să-i “dai drumul”, să ieși de sub impulsul răutații(dată ca exemplu), să nu mai fii nici victimă și nici să nu te transformi în călău, ca să-ți sari inima.

În felul acesta se poate spune că exteriorul e oglinda care-ți arată propriul interior.

P.S.

Când ochii ți-s închiși în fața binelui, cere ajutorul răului… puțini vor înțelege aceste cuvinte și mulți le vor avea ca “scuză” pentru comportamentul lor aberant, în care te folosești de reacțiile viloente din tine pentru a te răzbuna,  nu pentru a vindeca. Numai un înțelept înțelege că și Răul are putința de a fi învățător, numai înțeleptul știe să “călărească” valul creat de forțe “pozitive” ca și de cele “negative”, pentru a ajunge în portul dorit, fără să trebuiască să-și caute o scuză pentru mijloacele folosite.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: