Compilează Blender

6 10 2012
Prezentare

Blender e un instrument de “joacă”atât pentru amatori cât și pentru profesioniști într-ale animației. Finanțat de împătimiții 3d prin donații și prin vânzarea de  articole despre și pentru folosirea acestuia, filmulețe inspiratoare demonstrative, acest software reușește să “execute” proiecte la fel de uluitoare ca cele făcute cu softuri cu renume în domeniu, reamintind astfel că reușita nu stă în valoarea monetară a instrumentului folosit ci în talentul, dedicația în munca depusă, și inspirația OMULUI pentru finalizarea unui “filmuleț”.

Primul lucru care nu trebuie uitat e că Blender e gratis și accesibil datorită muncii unor oameni care prin munca lor oferă oricărui doritor OPORTUNITATEA de care are nevoie, fără a face bani de pe spatele acestora doar pentru că își doresc să încerce . Dacă “nu poți”, nu trebuie să plătești cu buzunarul neștiința ta și nimeni nu te jecmănește pentru că ai avut un vis… inocent. Iar în cazul că reușești, iar visele tale iau aripi… nu uita să mai și donezi din când în când (Donate), dacă nu pentru ați arăta recunoștința, măcar pentru a contribui la ideea că toți ar trebui să avem oportunitatea, o șanșă, de a face ceva deosebit, fără să plătim “la greu” pentru neștiința noastră, fără să trebuiască să plătim înainte de a face bani din ce să platim, fără să trebuiască “să furăm” (via hacked torrent) pentru a încerca să vedem dacă avem puterea de a ne realiza un anume vis… nebun.

Utilizare

Pentru a-l pune în lucru nu trebuie decât să-l downloadezi de pe blender.org, pentru orice platformă (Linux, Windows, Mac, BSD) și să-l dezarhivezi și… gata merge!

Ușor de folosit, Blender are tot ce ai nevoie pentru a-ți face o animație 3d cap coadă (modelare , aniamtie, vfx, match moving, camera tracking,  compozitie “post”), ba mai are și instrumente pentru creare de Jocuri ori editare video.

Dacă interfața ori setările default pentru tastatură ți se par greu folosit când vii cu cunoștințe și obișnuințe de la alt soft atunci nu-ți rămâne decăt să le schimbi pe plac, ceea ce e foarte ușor relizabil în blender via User Preferences – Input.

Compilarea

Dacă te-ai săturat să aștepți după update-uri și corecții buguri, vrei să vezi noile adausuri la care încă lucrează programatorii poți foarte ușor să-ți downloadezi de pe graphicall.org un blender conform cu sistemul de operare pe care lucrezi.

Dacă vrei să-ți compilezi singur Blenderul sunt nenumărate video-uri pe youtube cum să o faci, aici voi explica numai varianta pentru Linux(Ubuntu):

1. Îți faci un dosar/folder unde vei downloada librăriile necesare: mkdir blender-svn; cd blender-svn

2. Downloadezi librariile: svn co https://svn.blender.org/svnroot/bf-blender/trunk/blender; svn co https://svn.blender.org/svnroot/bf-blender/trunk/lib/linux64 lib/linux64

3. Înainte de compilare ai grijă să ai librăriile adiacente necesare pentru compilare:

sudo apt-get update; sudo apt-get install subversion build-essential gettext \ libxi-dev libsndfile1-dev \ libpng12-dev libfftw3-dev \ libopenexr-dev libopenjpeg-dev \ libopenal-dev libalut-dev libvorbis-dev \ libglu1-mesa-dev libsdl1.2-dev libfreetype6-dev \ libtiff4-dev libavdevice-dev \ libavformat-dev libavutil-dev libavcodec-dev libjack-dev \ libswscale-dev libx264-dev libmp3lame-dev python3.2-dev \ libspnav-dev

4. după download de la punctul 2 vei vedea dosarul blender, de la terminal intră aici și compilează: cd blender;python scons/scons.py -j4; -j reprezintă numărul de nuclee care vor lucra la compilare, aici procesor quadcore, dar dacă mai vrei să faci și altceva cât compilarea are loc e recomandabil să folosești 3 ori chiar 2.

5. update-ul se face din fișierul blender: cd blender-svn/blender; svn up; (și o nouă compilare)python scons/scons.py -j3;

6. Probleme frecvente ce pot apărea la compilare pot apărea din cauza: -python nu e instalat, ori blender nu-l găsește -librăriile au fost downloadata cu erroare ori în curs de update iar tu ai intervenit înainte de terminarea updatului. Rezolvare: încearcă un svn up mai târziu -dacă anumite module dau erori încearcă să le elimini din blender dacă nu ai nevoie de acestea: în dosarul blender-svn/blender/build_files/scons/config e fișierul “linux-config.py”, pe acesta copiază-l în dosarul blender și redenumește-l user-config.py, apoi să faci schimbări de exemplu dacă nu faci jocuri poțo să scoți modulul pentru jocuri: WITH_BF_GAMEENGINE = False, încearcă să îți dai seama de la care modul vine problema și compilează blenderul fără acesta

7. E recomandabil ca, dacă faci update la blender să salvezi înainte compilarea precedentă, astfel dacă noua compilare eșuează să nu rămâi “fără” Blender.

Spor la lucru!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: