Democrația la gunoi, dictatura e mai bună!

18 02 2012

Să nu ne furăm căciula, oricăt de mult am vrea nu trăim în democrație. Adevăratul nume al formei noastre de reprezentare se numește PROMISOCRAȚIE. Peste care dacă adăugăm și capitalismul sălbatic, am ajuns la dezastrul în care suntem azi!

Să nu credeți că am ceva cu democrația însă chiar și gândul că un dobitoc, un bețivan, un retardat mental, borfașul din colțul străziiSi primul venit au cuvânt egal cu un expert ori cineva cu experiență (în domeniul în care vorbește), un înțelept e revoltător. Iar aceasta nu e singurul “defect” al democrației… sunt multe cel mai de seamă e acela că e… depășit, cu căteva mii de ani. De ce spun asta? Pentru că democrația nu e un sistem care să poată fi bun pentru o localitate cu mai mult de 2000 de suflete. Toată lumea cunoaște pe toată lumea iar dacă ești “bou” ți se duce buhul de pierzi șansa de a fi ales. Într-un astfel de sătuc digur, omul potrivit poate fi ales pentru că oamenii or să-l aleagă pe cel mai bun…

Și uite aici ajungem să descoperim o altă bubă a democrației, care pleacă de la premisa că “oamenii” au să-l aleagă pe cel mai bun, îmi pare rău să dezamăgesc pe cei mai naivi dar… doar pentru ca X-ulescu e ales cu mai multe voturi nu inseamna ca e cel mai intelept, profesionist ori cel mai potrivit om, ci doar că are… vorba mieroasă, bani mai mulți, ori… completați voi că-s prea multe motive ca să le enumăr eu.

Problema nu e sistemul de guvernare ci oamenii care-l implementează. Până și comunismul are ceva bun… o limită inferioara sub care e inacceptabil să cazi (din nefericire îți limitează cât de sus poți merge – nu mai mult decăt “statul”).

Infama dictatură are părți exprem de bune! Nu mă credeți? Ați auzit vreodată de Mihai Viteazul, de Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare (și alți mari voievozi lăudați în Cartea de Istorie)… O.o ia stai puțin, dacă i-au decizii înțelepte nu se mai cheamă dictatură? Îmi pare rău dar definiția dictaturii prevede un singur om care conduce “de capul lui”… “aceasta e pohta ce-o pohtesc” aici intră respectivii.

M-aș bucura să văd/aud și pe alții gândind cu capul din dotare și mai puțini gata să cânțe în cobza americanilor… avem atâția studenți ieșiți de pe băncile unei “facultăți” dar…

Problema nu e sistemul de guvernare comunism, democratie, dictatură, ci insăsi oamenii care sunt “la guvernare”. Din păcate foarte mulți oameni “ar vrea” politicienii noștri mitraliați, Ceaușescu style, dar tăiatul complet al formei anterioare de guvernământ s-a mai făcut în ’89 și uite unde-am ajuns, mi-e teamă că schimbarea nu se poate face aruncând apa din covată cu tot cu copil, ci muncind în primul rând și perfecționând ceea ce avem.

Pentru a ieșii din promisocrație primul lucru care trebuie pus ÎN LEGE e RESPONSABILITATEA și PEDEAPSA pentru încălcarea promisiunilor electorale și pentru măsurile luate. Actualmente reprezentanții au “imunitate” o chestie care îi ridică chair “deasupra” legii, bravas democrația ce-o avem! De la Revoluție încoace nivelul de viața al romănului a scăzut continuu și nimeni nu a fost tras la răspundere și nu e tocmai atât de greu să faci niște indici care să arate exact aceste creșteri/scăderi… nu indicii pe care-i  avem acum, care zic că românia a crescut cu 2,5%, iar românii suferă de sărăcie crasă…

O altă lege de adoptat e obligația fiecărui reprezentant de a da socoteală comunității pe care o reprezintă. Fiecare propunere depusă, fiecare vot (parlament, senat etc) și “fișa de realizări” să fie usor acesibil județului pe care-l reprezintă. De ce? Dacă să zicem parlamentarul Cutărescu a fost votat pe promisiunea că crește pensiile, să zicem, dar când proiectul de lege privind așa ceva vine la votat în plen și el votează împotriva creșterii pensiilor acesta să fie automat demis (cel puțin). Oamenii ăștia, nu trebuie să dea la sapă, nici să crape lemne, nici orice altă muncă fizică Si-n loc să frece menta, n-are decât să se pună deoparte cu caiețelul de notițe și să născocească modalități prin care să crească pensiile, oamenii care lucră câte 10 ore pe zii plus lucrurile casei după ce ieși de la “servici” sigur nu-și permit să stea să se gândescâ la așa ceva, în timp ce parlamentarul Cutărescu e votat să facă exact așa ceva…

Acum am să propun un sistem care nu e gândit complet, recunosc… nu mă plătește nimeni să stau 8 ore pe zi cu carnețelul de idei în mână :), schimbare în sistemul de votare, pentru că e absolut imposibil ca după ce votezi, Cutărescu, proaspăt parlamentar îți arată degetul mijlociu, iar pentruu al schimba trebuuie să aștepți patru ani… inadmisibil! Ce-ar fi daac-am implementa un sistem prin care dacă se adună mai multe semnături(50%+1) decât cu căte a fost ales în circumscripția lui să se organizeze o altă votare. Acum chestia asta e greu de implementat, nu din cauza ca nu avem o infrastructură pentru așa ceva, ci din cauză că oamenii n-au vreme de mers la alegeri de fiecare dată când câte-un Cutărescu își arată obrazu gros. Și dacă pentru parlamentari reprezentarea majoritară nu e esențială mai tot timpul pentru preșsedinte ar trebui să fie. Acesta trebuie să aibă reprezentare continuă. Binențeles că pentru așa ceva e nevoie de infrastructură dar aceasta odată făcută am terminat cu preșdinți care fac după cum îi duce capul și numai peste patru ani poți să-l schimbi… dar dacă am avea o mașinărie securizată la primărie ori la sediul poliției(pentru protecție) în care să-ți introduci cartea de identitate(recunoaștere automată) și să-ți poți retrage sau reconfirma sprijinul(!) pentru președinte, iar  dacă susținerea acestuia scade sub un anumit procentaj… schimbare! Mda acest sistem favorizează referendumul…  nu mai suntem în epoca de piatră să ne prefacem că așa ceva nu e posibil de implementat, chiar dacă democrația nu e cel mai strălucit sistem puterea ar revenii “poporului”… asta-i adevăratul motiv pentru care nu sunt implementate infrastucturi pentru așa ceva, nu că nu avem bani și alte scuze patetice… domnul Cutărescu nu vrea să fie schimbat ușor!

Trebuie să punem în urma noastră situații în care “ei” votează cum au chef, iar dacă nouă nu ne convine trebuie să facem proteste-revolte(in loc să ne vedem de slujbele noastre) de/în stradă… nu înainte de a fi aprobate tocmai de… “ei”?

Acestea sunt ideile mele. La comentarii puteți să vă spuneți și voi părerea

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: